Vad är guld?

Om du är bekant med uttrycket ”värd sin vikt i guld” kanske du undrar vad det är som gör denna ädla metall så speciell och värdefull. Guld har en mängd olika användningsområden, till exempel smycken, mediciner och som beståndsdel i vissa elektroniska apparater, och spelar en viktig ekonomisk och kulturell roll. I den här artikeln ska vi ta en titt på vad guld är, dess egenskaper, dess många användningsområden och varför det är så värdefullt.

Enligt beräkningar för år 2020 fanns det då ungefär 201 296 tonn guld ovan jord. Detta kan låta mycket, men eftersom guld är så pass tungt motsvarar det en förhållandevis liten volym. Allt detta guld skulle få plats i en kub där varje sida är kortare än 22 meter.

guldvärdering

Egenskaper

Guld, vilket har elementsymbolen Au (från latin ’Aurum’) och atomnummer 79 i periodiska systemet, är en ädelmetall som är känd för sin lyster, densitet och mjukhet. Guld är mycket formbart, vilket innebär att det kan pressas till mycket tunna blad och kan formas till komplexa former. Dess höga ledningsförmåga för elektricitet och värme gör det till en viktig komponent i många elektroniska apparater. Guld är också mycket motståndskraftigt mot korrosion. Detta innebär att det behåller sin glans och inte rostar, vilket gör det till ett idealiskt material för smycken och prydnadsföremål.

Guld har hög resistens mot de flesta syror, men kan lösas upp av kungsvatten (aqua regia), det vill säga en blandning av saltsyra och salpetersyra. Enbart salpetersyra är tillräckligt för att lösa upp silver och basmetaller, vilket kan användas för att testa om det finns guld i en bit metall.

När det gäller basiska lösningar så kan lösningar med cyanid lösa upp guld, vilket utnyttjas i guldgruveindustrin och för elektroplätering.

Guld löser sig i grundämnet kvicksilver och bildar en amalgamlegering.

Användningsområden

Guld har en mängd olika användningsområden. Här är några exempel:

1. Smycken: På grund av dess glans och motståndskraft mot rost och korrosion är guld ett populärt material för smycken. Det används för att skapa allt från ringar och halsband till örhängen och armband.

2. Elektronik: Guld används i elektroniska apparater på grund av dess utmärkta ledningsförmåga. Det används i allt från mobiltelefoner och datorer till satelliter och rymdfarkoster.

3. Ekonomi: Guld betraktas som en ”säker hamn” under ekonomisk osäkerhet. Detta beror på att priset på guld ofta är stabilt eller till och med stiger när aktiemarknaden faller.

4. Medicin: Guld används också inom medicin, speciellt inom tandvård och i vissa cancerbehandlingar.

Varför är guld så värdefullt?

Priset på guld styrs av tillgång och efterfrågan.

Guldets efterfrågan påverkas av dess unika egenskaper och av att det av historiska skäl är en så viktig del av många kulturer runt om i världen. Dess kulturella och symboliska betydelser i många samhällen över hela världen gör att det kostar mer än vad det skulle göra om det bara användes i mediciner, elektriska apparater, etc.

Vad gäller tillgång så är guld relativt sällsynt. Det är svårt att hitta och ännu svårare att utvinna, vilket bidrar till dess höga värde. Att guld används som ”parkering” av tillgångar i tider av osäkerhet påverkar också, och många stater håller rejäla guldreserver vilket innebär att guld ”försvinner” från den öppna marknaden och läggs i valv.

Tillgång: Förekomst, utvinning och återvinning

Guld förekommer ofta i rent (ej i någon kemisk förening) i form av guldkorn och guldklimpar i stenar, guldådrar och alluvium. I naturen förekommer även blandade kristaller av guld och silver, samt naturliga legeringar av guld och andra metaller, till exempel koppar eller palladium. Man kan även hitta mineralogiska inkluderingar, till exempel kattguld (pyrit) som trots sitt namn faktiskt kan innehålla små mängder äkta guld. Betydligt ovanligare är guldföreningar, till exempel guldkalkogenider.

År 2020 var Kina den största guldproducenten, följd av Ryssland och Australien.

Efterfrågan

I skrivande stund står smyckesbranschen för ungefär 50% av efterfrågan på guld och 40% går till investeringar. Det är alltså bara 10% som går till industrin, till exempel för att tillverka datorer, som skydd mot infrarött, för att användas som bladguld, för anti-inflammatoriska mediciner, för att användas av tandläkare, etcetera.