Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om att sälja guld

Vad bör jag tänka på när jag ska sälja mitt guld?
Tjänsterna för värdering och inköp av guld är väldigt smidiga idag men för din säkerhet så rekommenderar vi att du tar tydliga foton på det guld du skickar in. Var noga med att få med e.v stämplar och bevis på guldets karat.

Är det tryggt att skicka sitt guld på posten?
Du skickar alltid ditt guld med ett s.k REK-brev (rekommenderat brev) där allt ditt guld automatiskt är försäkrat. När guldhandlaren hämtar ut brevet så måste denne kvittera det med en signatur som Posten sedan har för att kunna bekräfta att brevet nått fram och att handlaren mottagit guldet.

Hur kan jag veta att mitt guld blivit rätt värderat?
Seriösa guldhandlare har erfarna guldvärderare, ofta flera stycken. Dessa gör en korrekt bedömning och värdering utifrån rådande priser och kvaliteten på ditt guld. Om du skulle känna att du inte fått ett skäligt pris så kan du alltid kalla tillbaks ditt guld.

Vad kostar det att värdera mitt guld?
Om guldhandlaren tar en kostnad för värderingen så kostar det ca 20-30 kr per gram. Det är dock vanligt att en värdering görs kostnadsfritt, speciellt om guldet har 24 karat.

Kan jag ångra mig och få tillbaks guldet?
Ja, om du inte är nöjd med priset eller om du ångrar dig av andra anledningar så skickas ditt guld tillbaks till dig.

Får jag ersättning om mitt guld försvinner på Posten?
Ja, ditt guld är försäkrat av guldhandlaren. När du lämnar in brevet med ditt guld på Posten så vägs det och om brevet försvinner så blir du normalt ersatt med rådande guldpris för 18 karat. Du kan i vissa fall bli ersatt med mer om du kan visa foton på ditt guld och stämplar som visar att det varit över 18k.

Hur snabbt får jag pengarna för mitt guld?
Det tar några dagar från det att du skickat ditt guld på Posten. Först ska postgången nå fram till guldhandlaren, sedan ska en värdering av guldet göras. När fastställandet av värdet är klart och du godkänt det så tar det normalt 2-4 bankdagar innan du har pengarna på ditt konto.

Ska jag sälja mitt guld eller låna pengar?
Om du har ont om pengar så är båda dessa naturligtvis bra alternativ, men det finns fördelar och nackdelar. Att t.ex låna pengar med ett smslån ger pengar direkt men också en skuld som måste betalas. Att sälja guld innebär att du får pengar utan att du behöver försätta dig i skuld. Nackdelen med att sälja ditt guld är om det är smycket som har ett affektionsvärde, alltså att du fått det från någon som du tycker om. Det korta svaret är alltså: Låna pengar om du vet att du kan återbetala lånet och sälj ditt guld om du har akut behov av pengar och inte klarar att försätta dig i skuld.