Försäkring

GuldprisNär du skickar in ditt guld till en guldköpare på nätet är ditt guld försäkrat upp till ett större belopp (normalt 100 000 kr). För att försäkringen ska gälla är det några saker du måste tänka på. Här nedan beskriver vi lite kort om hur du gör för att se till att försäkringen gäller för din försändelse.

Använd säkerhetspåsen

När du beställer hem ett brev för inskickande av ditt guld får du med en säkerhetspåse i vilken du ska lägga dina guldföremål. Det är viktigt att du använder just denna säkerhetspåse eftersom den har inbyggda säkerhetsfunktioner. När du har förslutit påsen kan den inte öppnas utan att det tydligt syns att den har blivit öppnad. Genom att försluta påsen får du också ett kvitto (i form av en streckkod).

REK-brevet

Säkerhetspåsen lägger du sedan ned i det REK-brev som även det ingår i det paket du får hem. Du måste skicka ditt guld i REK-brevet för att försäkringen för ditt guld ska gälla.

När du ska skicka in ditt guld ska du besöka ett postkontor. Eftersom alla kostnader i samband med försändelsen redan är betalda behöver du inte betala något extra, men det är viktigt att du besöker Posten och inte bara lägger på brevet på lådan som vanligt.

Spara kvittot!

Vid besöket på postkontoret kommer du att få ett kvitto på att din försändelse är inlämnad. Det är ytterst viktigt att du sparar detta kvitto. Det är nämligen ditt bevis på att ditt guld har lämnat din hand på rätt sätt. Om ditt guld skulle komma bort eller stjälas någonstans på vägen till guldföretaget är det med hjälp av ditt kvitto du kan få ut ersättning för förlusten.

Ersättning enligt försäkringen

Vid besöket hos postombudet vägs försändelsen och det är denna vikt (anges på ditt kvitto) som avgör hur stor ersättning du får enligt försäkringen. För att få fram ersättningen multipliceras vikten i gram med det dagsaktuella priset i gram för 18 karats guld. Detta är grundregeln, men om du har skickat in guld av en högre renhet (till exempel 24 karat) kan du få en högre ersättning, förutsatt att du kan bevisa att föremålen håller en högre kvalitet. Normalt räcker det med att du kan visa upp en bild av föremålen med tydliga stämplar. Om du skickar in guld med en högre renhet än 18 karat, se till att ta foton innan du besöker Posten!